Geboren worden is een levenservaring

Geboren worden is een levenservaring. Bevallen doe je, maar geboren word je. Jonge kinderen staan nog zo dicht bij hun geboortebeleving, dat deze ervaring van grote invloed is op het leven van de peuter en kleuter. Maar de buikperiode, geboorte en eerste levensmaanden hebben ook invloed op het leven van volwassenen (lees ouders).

Stel je voor dat je geboorte vreselijk snel ging, zo snel dat je nagenoeg geen tijd kreeg om je aan te passen aan de veranderingen. Voor je het weet was je uit de buik van je moeder, werd je blootgesteld aan ongedempte geluiden en een grenzeloze ruimte. Wat zou dat betekenen voor alle situaties daarna, die terugvoeren naar dit moment?

Ervaringen die een kind opdoet hebben invloed op zijn ontwikkeling; de tijd in de buik, zijn geboortereis, de eerste uren, contacten met mama en papa, pijn, momenten van koestering, ongemak of ontspanning.  Sommige ervaringen vormen een fundament voor het leven. Wanneer dit fundament sterk, positief en stabiel is kan het huis dat daarop gebouwd wordt tegen een stootje. Is het fundament brokkelig, negatief en instabel dan is het moeilijker om hier stevig op te bouwen.

Geboorte-ervaringen kunnen helpend of belemmerend zijn. Wanneer een geboorte pijnlijk was, heeft het tijd nodig om te helen. Als een geboorte overweldigend snel was, kan liefdevolle nabijheid van ouders helpen om weer tot rust te komen. Een positieve geboorte kan bijdragen aan een kalm en ontspannen begin. Baby’s kunnen negatieve geboorte-ervaringen laten zien in hun gedrag, tot weken,  maanden of zelfs jaren na de daadwerkelijke geboorte. Bijvoorbeeld door onrustig slapen, honger naar nabijheid, moeite met drinken, veel huilen, gevoeligheid voor prikkels, enz.

Dat de meeste mensen zich niet actief kunnen herinneren hoe hun er leven uit zag toen hij/zij een baby waren, wil niet zeggen dat die ervaringen geen invloed meer heeft. Bij baby’s is het rechterbrein iets dominanter ontwikkeld dan het linkerbrein. In de rechterkant zitten gevoelens, geluidsherkenning, verbondenheid, patroonherkenning. Bovendien zorgt dit gedeelte van het brein ervoor dat de baby ‘globaal’ kijkt, luistert en ervaart. Hierdoor wordt de baby niet overstelpt met allerlei gedetailleerde prikkels en informatie. Omdat hier de ervaringen worden opgeslagen die vooral worden ‘vertaald’ naar gevoelens, patronen en grote lijnen, kan je er geen gedetailleerde, feitelijke beschrijving meer van geven. Het is dus meer een globale herinnering die voornamelijk tot uiting komt in lichamelijke reacties: trillen, een warm gevoel, zweten, een verhoogde hartslag, vlinders in je buik of kronkels in je hoofd. Het is dus niet zozeer de vraag: heeft mijn geboorte invloed, maar hoe heeft mijn geboorte invloed?