Veilig dragen op de trap

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Vorige week was er weer een bericht waarin een moeder met haar babytje van de trap was gevallen. Het is vreselijk wanneer dat gebeurd. Hoe draag je een baby veilig naar beneden? 

Veel ouders wordt geleerd om hun baby op hun onderarm te leggen en tegen zich aan te drukken, terwijl ze de trap aflopen. Anderen krijgen te horen, het ruggetje tegen jouw buik en je eigen arm over het buikje onder baby’s armen doorsteken, en met bungelende babybeentjes naar beneden. De ene methode is niet veilig, de andere methode niet fijn voor je baby.

In dit filmpje een voorbeeld van hoe je je baby veilig van de trap kan dragen. Belangrijkste is: baby met zijn rug tegen jouw aan, jouw arm gaat voor het lijfje door en houdt je baby vast in het bekken, de armen van de baby zijn links en recht van jouw arm.

Het voordeel is dat je jezelf met een hand vast kan houden aan de leuning. Indien je toch struikelt wordt de baby tegen jouw lijf aangedrukt, waardoor nek, romp en bekken ondersteund worden. Niet alleen is deze methode veilig, het is ook nog eens basisbevestigend en dus fijn voor je baby. Deze wijze van dragen kan je vanaf de eerste dag toepassen.